Hvem Opfandt Fotografiet? Historietime Om Nicéphore Niépce

Billede: Canva.com

I dag holder vi en lille historieleksion på NowAndThen redaktionen. Vi synes, at det er på sin plads, hvis vi sender lidt kredit til skaberen af den passion, som vi holder så meget af.

Det hele startede med opfindelsen camera obscura, som oversat betyder: Mørkt rum. Det er en teknik, hvor man kan projicere et billede til en anden flade, hvor det først blev brugt af malere og tegnere til at præcisere deres kunst.

Hvem opfandt fotografiet? Det er anerkendt, at franskmanden Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) opfandt fotografiet. Nicéphore Niépce havde en assistent som hed Louis Daguerre, og sammen har de udviklet daguerreotypy, som er den proces, der er blevet til det første visuelle fotografi.

Denne metode blev først introduceret til verden i 1839, hvilket var omkring 6 år efter, at Nicéphore Niépce var afgået ved døden. Nicéphore Niépce var en fransk fysiker og opfinder, og han var den første, der formåede at lave et vedvarende fotografi.

Det lykkedes allerede for Nicéphore Niépce at skabe et vedvarrende fotografi i midten af 1820’erne, men det tog dog lang tid, før denne teknik blev perfektioneret, og man arbejder stadig med nogle af disse opfindelser den dag i dag.

Den franske stat var med til at offentliggøre opfindelserne fra Nicéphore Niépce og Louis Daguerre, og købte rettighederne til deres opfindelse og proces.

I 1861 blev det første fotografi med farve produceret af Thomas Sutton, som brugte metoder udviklet af James Clerk Maxwell. Det var dog ikke før 1970, at fotografier med farve blev de mest dominerende, og derfor ser man stadig en masse sort/hvid fotografier fra før 1970.

Det var en hurtig leksion om, hvem der opfandt det første fotografi, som altså tilskrives Nicéphore Niépce også kendt som J.N. Niépce. Der er dog en masse opfindelser både før og efter, som har haft stor betydning til fotografiet som vi kender i dag, og det har taget mange år om at udvikle.

Kunne du tænke dig at blive freelance fotograft, eller ved du ikke, hvad det er? Så har vi skrevet artikler om dette. Læs mere om dette på følgende links:

Vi håber, at du blev lidt klogere på vores korte historietime. Tak fordi du læste med og…

Tak for støtten

Afslutningsvis vil vi gerne sende et stort tak til Perlen Odense, der via støtte har gjort denne artikel til en mulighed. Mangler du nye smykker, har de et kæmpe udvalg på deres hjemmeside. Leder du eksempelvis efter en dåbsgave kan du finde dagmarkors i guld eller i sølv på deres webshop.

 
Guides Hvad er en selvudløser?

Hvor ofte har man ikke stået til forskellige familiefester eller hyggelige stunder, hvor man gerne vil have taget et fællesbillede? Selvom man prøver …

Guides Hvad er en drone?

En drone er et elektrisk apparat, som man kan flyve med udenfor primært. De har nogle propeller på toppen, så de selvfølgelig kan flyve. Her kan …

Guides Hvad er fotogravure? - Vi forklarer hvad fotogravure er her!

I denne artikel vil jeg forklare dig lidt om hvad fotogravure er. Så hvis du har tænkt hørt det før, måske ligesom jeg første gang, troet at det var e…

Guides hvad er en freelance fotograf

Kunne du tænke dig selv at være freelance fotograf, overvejer du at hyre en, eller kunne du bare godt tænke dig at vide, hvad det er? Så kan du finde …

Guides Hvad står DSLR for? » Digital Single-Lens Reflex

DSLR Står for Digital Single-Lens Reflex, og det er det man kalder for et Digitalt spejlreflekskamera på dansk. På engelsk siger man også ofte Digital…